..:: Mavi KedeR ::..
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
..:: Mavi KedeR ::..

Mavi Keder & Mavi Gece
 
AnasayfaAnasayfa  Portal GirişPortal Giriş  Latest imagesLatest images  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yap  

 

 Elektrik-Elektronik Mühendisliği

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
BLue_SoRRoW
Administrator

Administrator
BLue_SoRRoW


Erkek
Başarı Puanı Başarı Puanı : 26

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Empty
MesajKonu: Elektrik-Elektronik Mühendisliği   Elektrik-Elektronik Mühendisliği Empty28/10/2008, 6:09 pm

Elektrik Elektronik Mühendisliği (Elektrik ve Elektronik Mühendisliği) elektriğin uygulamalarını inceleyen bir mühendislik dalıdır. Elektronik mühendisliği veya Elektrik mühendisliği yerine kullanılabildiği gibi iki disiplini bir arada sunan ayrı dal için de kullanılır.

Elektrik ve Elektronik Mühendisliği 100 yılı aşkın bir süredir giderek artan hızlarda hayatımızın her alanına girmiş ve birçok yeni alanın doğmasına neden olmuş bir mühendislik disiplinidir. Ne zaman çatınızdaki anten, kablo veya uydu anteni aracılığıyla televizyon seyretseniz, müzik dinleseniz, ses veya görüntü kopyalasanız, otomobile binseniz veya klimayı açsanız, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği ürünü kullanıyorsunuzdur. Elektrik ve Elektronik Mühendisleri olmasaydı uçaklar uçamaz, bilgisayarlar çalışamaz ve bulunduğunuz modern toplumun tüm çarkları aniden durur ve ilkel çağlara geri dönerdiniz.

Elektrik ve Elektronik Mühendisliğinin kapsadığı alan iki genel grup altında toplanabilir. İlki enerji ve güç sistemlerini içerir ve genelde Elektrik Mühendisliği adı altında anılır. Elektrik enerjisinin üretimi, iletimi, dağıtımı ve işlenmesi ile ilgilenir. İkincisi ise elektronik ve iletişim alanlarını içerir ve genelde Elektronik Mühendisliği olarak adlandırılır. Elektronik Mühendisliği elektronik ve haberleşme teknolojileri gibi alanlarla ilgilenir. Uydu haberleşmesi, cep telefonu, bilgisayar bu alanlardan sadece birkaçıdır. Örneğin, Elektronik Mühendisleri kablosuz iletişimin ve internetin, daha iyi telefonlar, daha güçlü bilgisayarlar, ve daha yüksek hızlı modemler tasarlayarak gelişmesine katkıda bulunmuşlardır. Kısacası Elektrik ve Elektronik Mühendisleri en yaratıcı ve zor işleri başaran modern teknolojilerin öncüleridirler. İşleri genellikle haberleşme ağları ve süper bilgisayarlardan sayısal kontrol sistemleri ve modern cihazlara kadar herşeyi tasarlamak, üretmek ve geliştirmektir.

Elektrik ve Elektronik mühendisleri bilişim, haberleşme, otomasyon ve enerji gibi dev sektörlerin yanısıra endüstrideki birçok alanda iş bulma olanakları vardır. Elektrik ve Elektronik Mühendisleri aynı zamanda yüksek teknoloji gerektiren kurum ve şirketlerin yöneticileri olarak da çalışabilirler. Dünyada birçok önde gelen yüksek teknoloji şirketlerinin başında Elektrik ve Elektronik Mühendisleri çalışmaktadır.

Bu programın mezunları, Türkiye'de Elektrik Mühendisleri Odası'na( EMO) bağlı olarak ve yüksek gerilim tekniği", "elektrik makinaları", "elektrik tesisleri"(koruma, üretim, iletim, dağıtım‘dan biri) derslerinin tamamının veya bu derslerle aynı içerikte olup, farklı isimler altında olan derslerin bulunması veya bu dersleri sonradan tamamladıklarını üniversitelerden belgelemeleri durumunda Elektrik Mühendisleri ile aynı işleri alabilirler. Kaynak

Eğitim Süresi Boyunca Okutulan Ana Dersler : (Üniversitelere Göre İsim Farklılıkları ve Branş Ders Farklılıkları Gözetilmeden )

1.Sınıf : Elektroteknik,Fizik,Kimya,Teknik Resim (Autocad),Matematik 1-2,Elektrik elektronik Ölçmeleri,T.Bilgisayar Bİlimleri

2.Sınıf : Elektronik 1-2,Devre Analizi 1-2,Elektromanyetik Alan Teorisi 1,Bilgisayar Programlama Mühendislik Mekaniği,Katıhal ELektroniği(Malzeme Dersi),Lojik Devreler,Matematik 3-4

3.Sınıf : Elektrik Makinaları 1-2,Otomatik Kontrol 1-2,Lojik Devre Tasarımı,Aydınlatma Bilgisi(İç ve Dış Tesisat),Mikrodenetleyiciler,Bilgisayar Donanımı,Elektro Manyetik Teori 2,Mühendislik Matematiği

Bölüm (Branş) Dersleri

Elektronik (Seçmeli) : Biyomedikal Mühendisliğine Giriş (Tıp Elektroniği), Elektronik Devre Tasarımı, Devre Sentezi, Sinyaller ve Sistemler , Sayısal Elektronik

Elektrik (Seçmeli): Makina Elemanları,Yüksek Gerilim Tekniği,Güç Elektroniği,Endüstriyel Otomasyon

4.Sınıf : Mühendislik Ekonomisi,Mesleki Etik,Mikroişlemciler

Bölüm (Branş) Dersleri :

Elektronik (Seçmeli): Opto Elektronik,Haberlerşme Tekniği,Sayısal İşaret İşleme,Mikrodalga Tekniği,İletim Hatları ve Dalga Klavuzu,Antenler ve Yayılma,Sayısal Haberleşme Sistemleri

Elektrik (Seçmeli): Elektrik Enerjisi İletimi-Üretimi-Dağıtımı,Güç Sistemleri Analizi,Elektrik Tesislerinde Koruma,Elektrik Makinaları 3

Ayrıca Bölümde Uygulamaya Yönelik Teorik Derslerin Laboratuar Dersleri Yapılmaktadır ve Sosyal İçerikli Dersler Belirli Dönemlerde Seçmeli Olarak Verilmektedir .
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.mavikeder.yetkin-forum.com
BLue_SoRRoW
Administrator

Administrator
BLue_SoRRoW


Erkek
Başarı Puanı Başarı Puanı : 26

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Empty
MesajKonu: Geri: Elektrik-Elektronik Mühendisliği   Elektrik-Elektronik Mühendisliği Empty28/10/2008, 6:10 pm

ELEKTRİK ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ ALANLARI

Elektrik-Elektronik Teknolojisi Alanı, Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi (MEGEP) kapsamında mesleki ortaöğretim kurumlarında eğitim verilen alanlardan biri.

Elektrik-Elektronik teknolojisi sektörü, küresel düzeyde hızla değişen pazar ve rekabet koşulları nedeni ile sürekli ve dinamik bir gelişim içindedir. Bu özellikleri nedeniyle Elektrik-Elektronik sanayi, stratejik bir sanayi olarak ülkelerin yakın ilgisini çekmekte ve bu sektör için devletler tarafından özel planlamalar yapılmaktadır. Özellikle hızla küreselleşmekte olan bu sektörde rekabet büyük yoğunluk kazanmakta ve sanayileşmiş ülkeler bu sektörün korunması ve rekabet gücünün geliştirilmesi için özel politikalar uygulamaktadırlar.

Elektrik-elektronik sektörü firmaları, hizmetleri ile ülke ekonomisine maddi gelir ve istihdam açısından önemli katkılar sağlamaktadır.

Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında Elektrik-Elektronik Teknolojisi alanı altında;

* Bobinajcılık
* Büro makineleri teknik servisi
* Elektrik tesisatları ve pano montörlüğü
* Elektrikli ev aletleri teknik servisi
* Elektromekanik taşıyıcılar bakım ve onarımı
* Endüstriyel bakım onarım
* Görüntü ve ses sistemleri
* Güvenlik sistemleri
* Haberleşme sistemleri
* Otomasyon sistemleri
* Yüksek gerilim sistemleri

dallarında öğretim programları hazırlanmıştır.

Türkiye’de elektrik-elektronik sektöründe bu dalların öğretim programlarının hazırlanarak eğitimine başlanması, sektörde yıllardır süregelen eğitim açığını giderecek önemli bir girişim olacağı düşünülmektedir.

Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında Elektrik-Elektronik Teknolojisi alanı öğretim programının hazırlanmasında, Millî Eğitim Bakanlığında görevli uzman ve alan öğretmenleri, sektör temsilcileri, üniversiteden alan uzmanları ve meslek elemanları ile işbirliği içinde çalışılmıştır.

Bu doğrultuda Elektrik-Elektronik Teknolojsi alanı ve altında yer alan mesleklerde uluslararası ve ulusal düzeyde standartlara uygun, her yaşta ve düzeyde bireye eğitim olanağı sağlayan programları hazırlamak hedeflenmiştir.

KTÜ de oryantasyon( meslek tanıtımı) ' a girdiğimde hocalarımızın ilk söylediği şey " Çocuklar bu meslekte aç kalmazsınız" oldu....
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.mavikeder.yetkin-forum.com
 
Elektrik-Elektronik Mühendisliği
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
..:: Mavi KedeR ::.. :: Eğitim & Ögretim Bölümü :: Meslek Seçimi ve Rehberlik Servisi-
Buraya geçin: